Sås är inget man är bortskämd med när man äter enligt candida-dieten. Här följer ett recept på hur du kan göra en Tzatziki som kan liva upp en rad olika maträtter! Det bästa är att den innehåller en massa nyttigheter för dina bakterier i tarmen! Håll till godo!

Kefir crème fraiche

Gör såhär:

  1. Häll den ekologiska grädden i en glasburk och lägg ner kefirgryn. Sätt på locket löst så det kan komma in luft och låt stå i rumstemperatur i 24h.
    Mängden grädde som bör användas beror på hur mycket mjölk-kefirgryn man har. Har man t.ex. 0.5 g kefirgryn kan man använda 2-5 dl grädde.
  2. Sila bort kefirgryn och upprepa sedan processen med ny grädde och samma kefirgryn för att göra mer crème fraiche (eller mjölk om du vill gör fil).
  3. Kefir crème fraichen är färdig för att användas till Tzatziki.

Jag köpte mina kefirgryn på Grönt Levande, som även har filmer på hur man gör egen kefir.

Tzatziki 

  • 3 dl Kefir crème fraiche
  • 3 små vitlöksklyftor
  • ½ gurka
  • Salt & peppar
  • Lite olivolja (kan uteslutas)

Gör såhär:

  1. Riv gurkan och häll på lite salt, låt stå några minuter och krama sedan ut vätskan ur gurkan.
  2. Blanda ner den rivna gurkan, vitlöksklyftan och olivolja i kefir crème fraichen. Salta och peppar efter smak.
  3. Låt stå i kylen minst 30 min.