Fas 1
Den kanske tuffaste perioden på Candida-dieten är för de flesta i början av dieten, då du är väldigt restriktiv. För att underlätta för dig som är i fas 1 så sammanställer vi här våra favoritrecept som du kan äta när du går igenom denna fas av Candida-dieten.

När du börjar på Candida-dieten (fas 1) så äter du striktare än vad du kommer göra under fas 2 av dieten. Detta görs för att knäcka och svälta ut Candidan som är en sorts av svamp och jäst i kroppen som hos dig troligen tagit överhand. Genom att exkludera socker, stärkelse, alkohol med mera så svälter du Candidan som livnär sig på just dessa saker. Mer om fas 1 hittar du här och vad du kan och inte kan äta kan du läsa om här och här.En hel lista på livsmedel finner du här.

Huh? Candida?
Candida är alltså en svamp som finns naturligt i alla människor. I en människa i balans finns Candidan bara i mindre utsträckning, och den lever i balans med kroppens bakterier andra svampsorter med mera. Den är en del av kroppens ”biologiska mångfald”, genom att rubba denna mångfald kan obehagliga symptom komma som ett brev på posten. En överväxt av Candida kan  visa sig genom en mängd symptom. Det är inte omöjligt att en överväxt av Candida är orsaken till många av de sjukdomar och problem som människor idag upplever. Känner du dig trött och yr (så kallad brain fog)? Sover du dåligt och ovanligt mycket? Har du kliande ögon? Har du en gul beläggning på tungan? Har du en dålig andedräkt? Har du problem med acne trots att du passerat tonåren sedan länge? Mer om symptom på Candida-överväxt och vår diet som reducerat överväxten av Candida kan du läsa om här.

Vad som orsakde en Candida-överväxt hos oss
Det som orsakade en Candida-överväxt hos oss var användandet av antibiotika. Att ta antibiotika och att inte tillsätta pro- och prebiotika efter avslutad antibiotikakur ger Candidan en god grogrund. Candidan är opportunistisk svamp som inte tvekar att dra nytta av det tomrummet i mage och tarmar som de bakterier som huserat där innan lämnar efter sig när de dör på grund av antibiotika. Att ta antibiotika beskrivs ofta som att släppa ner en atombomb i magen, en atombomb som rubbar den balans som finns i magen och tarmarna. Det är mycket svårt att få tillbaka den den tarmflora man har före en antibiotikakur. Att exempelvis äta mycket socker, stärkelse (som omvandlas till socker) och konsumera alkohol göder Candidan samtidigt som de inte gynnar de goda bakterierna utan de sämre bakterierna i kroppen. På så sätt skapas än mer negativ obalans i tarmfloran. Detta är precis vad vi gjort, mer eller mindre omedvetna om vad detta kan orsaka. Detta leder oss in på nästa tema.

Skepticism från konventionell sjukvård
Du kommer att stöta på mycket skepticism från människor i din omgivning och från konventionell sjukvård. Kunskapen om Candida har inte fått speciellt stor spridning och av många anses det som pseudo-vetenskap även om det finns forskning på området som bekräftar att en obalans i vår mage och tarm samt en överväxt av Candida orsakar många människor ett enormt lidande. Bli därför inte förvånad om sjukvården inte förstår vad du pratar om eller hur de ska bota dig. Tyvärr finns det ingen snabb och bekväm ”piller och tablettväg” för att bota en överväxt av Candida eller obalans i tarmfloran. Mat kan vara kontroversiellt och många kommer tycka att dina nya kostvanor är konstiga och att det räcker med att äta ”normalt” för att må bra. Det är intressant vad människor innefattar och inte innefattar under begreppet ”normal kost”.

Ställ dig i kön till höger. Det är vår tendens att vilja ställa oss i den vänstra kön som tagit oss hit där vi är idag! 😞