Genom att äta enligt Candida-dieten så kommer du troligen få en stadig men inte linjär minskning av Candidan och därmed också av symptomen, vilket är hela poängen med dieten. När Candida-överväxten minskar till följd av att Candidan dör så kommer du dock få symptom på detta, så kallade ”die off -symptom”. Denna period kan med andra ord vara värre än innan du påbörjade dieten. Vi två som står bakom den här bloggen var troligen väldigt förskonade från sådana ”die off symptom”. Men på forum och liknande kan man läsa om människor som för kortare perioder fått mer symptom än tidigare. Detta beror på att mängden Candida som plötsligt dör ökar markant och kroppen måste frigöra sig av allt det. När Candidan dör så frigörs även en del ämnen som är dåliga för kroppen. Även när du inte går på dieten så dör en del Candida kontinuerligt och detta bidrar ju till att många som lider av Candida-överväxt känner sig trötta och att de har hjärndimma, så kallad ”brain fog”. Dessa symptom och många till kan därför göra sig till känna i större utsträckning under Candida-dietens inledningsfas, när du gör en så kallad ”Candida cleanse”. Det är högst sannolikt att du kommer få en avföring som ser och är helt annorlunda än tidigare. Det är också troligt att du kommer uppleva att olika kroppsdelar luktar lite ost eller svamp. Det stinker inte runt dig, men du kommer kunna lukta det och kanske även din partner. I takt med att du gått på dieten i några månader så kommer med största sannolikhet ”die off – symptomen” ha minskat och ditt dagliga mående kommer vara obeskrivligt bra!. Så var det åtminstone för oss och det kan du läsa mer om här!

Hur du kan lindra symptomen och hjälpa kroppen att rensa ut Candidan som dött

Som nämndes ovan så frigörs gift och dåliga ämnen i samband med att Candidan dör vilket orsakar dessa ”die-off – symptom”. För att hjälpa kroppen att göra sig kvitt dessa gifter så finns en rad olika trevligheter att tillgå 

Utrensning

 • Chorella

En sorts alg som finns både i pulver- och tablett form. Sätter fart på magen och rensar ut rejält. Chorella absorberar gifter, tungmetaller och annat oönskat du har i kroppen, med andra ord perfekt för en detox! Bra om du känner att Candidan dör och du främst vill rensa kroppen. 

 • Mjölktistel

Denna växt hjälper levern som har det tufft under utrensningsperioden då mängder med gift från död Candida frigörs. Finns både i pulver- och tablettform. Gör sig jättebra om du främst vill rensa kroppen samtidigt som du känner att Candidan är på tillbakagång.

 • Spirulina

Även detta är en alg med ungefär samma egenskaper som Chorella. Vi hade lite mindre effekt av spirulina än Chorella. 

 • Periodisk fasta

Om du fastar periodiskt så ger du kroppen mer tid att återhämta sig och läka sig själv än om du äter enligt den vanliga normen, det vill säga frukost, lunch middag och en massa mellanmål. Att äta hela tiden gör att din kropp hela tiden måste bearbeta det du ätit istället för att fokusera på att kurera sig själv. Forskning kring periodisk fasta är mycket talande. När du slutar äta allt skräp kommer du enkelt kunna fasta periodiskt, tro oss!

 • Dricka vatten

Genom att dricka vatten så hjälper du kroppen att rensa ut oönskat skit lite snabbare.

Balansera

 • Omega 3 fett

Att äta omega 3 fett reducerar inflammation i kroppen, något som kan komma väl till pass. Hjälper även att få en balans mellan fettsyrorna i kroppen, vilka kan vara i obalans om man ätit en ”normal kost” tidigare. Omega 3 fett kan du ta som tillskott men det finns även naturligt i exempelvis lax och en rad olika nötter. Att använda olivolja eller kokosolja vid matlagning gör att du kommer en god bit på vägen när det gäller balansen mellan omega 3 och omega 6. Både olivolja och kokosolja är antibakteriella på ett positivt sätt. Det finns en anledning att både kokosolja och olivolja utan tillsatser kan stå i rumstemepratur i månader och år utan att bli dåliga. Kokosolja innehåller även kaprylsyra vilket är omvittnat som något som bekämpar Candida. 

 • Pre- och probiotika

I takt med att du reducerar din Candida-överväxt så återgår din kropp till ett mer normalt läge. För att återställa kroppen än mer så bör du ta tillskott av både prebiotika, vilket är mat för tarmens bakterier, samt probiotika som är goda bakterier som din kropp kanske har saknat. Genom att ta både pre- och probiotika så skickar du ner goda soldater i din mage som får mat i magen för att överleva där!

Eliminering

 • Pau D’arco-te

Pau D’arco-te är en Candidadödare, genom att tillsätta några droppar citron så är denna varma dryck än mer potent mot Candida. 

 • Formula SF722 – tabletter

Dessa tabletter innehåller undecylensyra som är en potent fettsyra som ger stöd för att upprätthålla en sund flora i tarm och slemhinnor. Undecylensyra är sex gånger effektivare än fettsyran kaprylsyra som finns i exempelvis kokos. Perfekt för inledningen av dieten, rekommenderas om du vill ge din kost en skjuts!

 • Kaprylsyra

Kaprylsyra har en dokumenterad effekt mot Candida. Kaprylsyra finns naturligt i kokos exempelvis. Vilket gör kokosmjölk och kokosolja till något du innefatta i din dagliga matlagning . Kaprylsyra finns även att köpa i tablettform.

 • Äppelcidervinäger (med moder)

Äppelcidervinäger motverkar svampöverväxt, infektioner och inflammationer. Den mest potenta äppelcidervinägern är den som har sin moder i flaskan . Det vill säga delar av äpplena som skapat äppelcidern.

 • Oregano olja

Candidan i din kropp avskyr oregano, oregano-olja är extrem koncentrerat och du tar det enbart i små doser. Om du köper en liten flaska med oregano-olja så håller den flera månader även om du tar någon eller några droppar varje dag. Perfekt att skölja munnen med ett tag!

 • Vitlök

Krydda upp din mat med vitlök när så tillåts. Vitlök är en väldigt potent fiende till Candidan som fullständigt avskyr vitlök. Vitlök innehåller även mycket probiotika som hjälper de goda bakterierna i magen att ta upp tomrummet som Candidan lämnar efter sig. Om du har problem med Candida i munnen så kan du om vågar lägga en vitlöksklyfta i munnen några minuter, and the battle begins! 😅

Du kommer stå som segrare!