Nu när mörkret lagt sig över oss här i norden och temperaturen börjat sjunka kan det var gott med något värmande. Eller? En varm laxgryta med smak av saffran funkar utmärkt för just detta ändamål! Skaldjur och fisk funkar nästan alltid utmärkt till saffran för övrigt.

Ingredienser

  • 400 g laxfilé
  • 1 gul lök
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 2 tärningar grönsaksbuljong (alternativt 3 dl hemmagjord)
  • 4 dl mjölkfri grädde (ta kokosmjölk om du är i fas 1)
  • 250 g broccoli
  • 1,5 dl skalade räkor
  • 150 g sockerärtor
  • Salt och peppar

Till servering

  • Ris
  • Avokado
Förslag på ris
  • Råris
  • Vildris
  • Ris på kikärtor

Tips
Mitt bästa ”lifehack” för dig som tycker det är svårt att koka ris! Du behöver bara en lite större kastrull och ett durkslag (med inte allt för stora hål). Koka upp rejält med vatten, precis som när du ska koka pasta. När vattnet kokar, häll ner riset och låt koka i 10-15 min och häll sedan av vattnet. Blir perfekt varje gång! Man kan dessutom smaka på riset medans det kokar och se när man tycker det har perfekt konsistens. Att koka riset på det här sättet reducerar även mängden tungmetaller vi får i oss eftersom delar av dessa sköljs med av det uppkokade vattnet som hälls ut när man kokat klart riset.

Gör såhär

  1. Hacka löken och fräs i smör eller kokosolja
  2. Tillsätt saffran och fräs ytterligare 1 min under omrörning
  3. Lägg ner grönsaksbuljong och grädde och låt sjuda i 10-15 min, smaka av med salt och peppar
  4. Tärna laxen och dela broccolin i små buketter och lägg ner i grytan. Låt sjuda tills fisken är klar
  5. Rör ner räkorna och sockerärtorna i grytan och servera med ris och tränad avokado