Jordärtskockssoppa med timjansmak

Som ni vet så är soppor ofta ett bra alternativ för en som äter enligt Candida-dieten. Hemmagjorda soppor innehåller ”naturligt” ofta inte de saker man bör undvika. Här kommer receptet på en värmande jordärtskockssoppa! Just jordärtskockor innehåller bland annat mycket inulin, ”mat” för magens goda bakterier. Genom att äta jordärtskocka så tillsätter du med andra ord prebiotika till kroppen, vilket är väsentligt för att bygga upp en god tarmflora. Inulin kan om du inte är så van vid det göra dig lite gasig i magen. Mer om inulin kan du läsa om här

Ingredienser:

  • 6 st normalstora jordärtskockor
  • 5-7 frysta blomkålsstjälkar/blomkolsblommor
  • 1 tsk timjan
  • 1 gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad timjan
  • 4 dl vatten
  • 300 ml kokosmjölk
  • 3 msk kokosolja
  • ½ msk peppar
  • ½ msk salt
  • Några blad basilika
  • 1 tärning grönsaksbuljong utan socker (kan uteslutas)

Gör såhär:

  1. Skala jordärtskockorna och dela dem var och en i tre bitar ungefär
  2. Värm vattnet så att de skalade jordärtskockorna och de frysta blomkålshuvudena precis får koka i 15-20 minuter
  3. Medan jordärtskockorna och blomkålen kokar så skalar, dela och finhackar du både lök och vitlök
  4. Fräs löken i en kastrull i ungefär fem minuter med 1 matsked kokosolja
  5. Häll av vattnet som du kokat jordärtskockorna och blomkålen. Lägg sedan i jordärtskockor, blomkål, timjan, buljongtärning, salt, peppar, vitlök samt 2 stycken matskedar kokosolja och i kastrullen du fräst löken. Låt fräsa några minuter
  6. Tillsätt kokosmjölken och vattnet för att sedan låta det småkoka i ungefär 15 minuter
  7. Toppa med basilika och servera, även om den förstås blir smakrika om den får stå lite