Fermenterade grönsaker är sprängfyllda med mjölksyrebakterier vilka är mycket bra för tarmfloran. Många tar kosttillskott för att få i sig mjölksyrebakterier men vissa av dem går alltså att få i sig genom att äta fermenterade grönsaker. Det problematiska är dock att det kan vara svårt att få tag på fermenterade grönsaker. Inlagda grönsaker idag är oftast inte fermenterade vilket gör att mjölksyrebakterieantalet blir obetydligt. I välsorterade butiker finns ibland ett märke som heter Tistelwind som har fermenterade grönsaker av olika slag, exempelvis surkål, rödkål och blandade grönsaker samt den kryddiga och kända Kimchin. Märk väl, dessa finner du enbart i en kyldisk och inte bland konserver med mera.

Att köpa fermenterade grönsaker kostar betydligt mer än att köpa konventionellt konserverade grönsaker. Orsakerna till detta är ju förstås hållbarhetsfaktorn på produkten och en betydligt mer krävande produktionsprocess. Av den anledningen samt för att det kan vara trevligt så kan du göra dina egna fermenterade grönsaker om du själv önskar. Det är inte jättekomplicerat och tar inte så mycket aktiv tid i anspråk, dock god framförhållning. Den goda framhållningen krävs för att själva fermenteringen, jäsningen sammantaget ska pågå i minst en vecka för att få en tillväxt på mjölksyrebakterier.

Det här receptet har placerats i fas 2. Anledningen till det är att de fermenterade grönsakerna inte bara föder goda bakterier, utan även dåliga. Därav kan det vara bra att vänta till fas 2 så att de dåliga bakterierna har fått svälta ihjäl.

Här nedan får du veta hur processen för att göra egen fermenterad vitkål (surkål) ser ut.

Ingredienser:

  • 1 kg ekologisk vitkål, vi vill inte ha några ämne som bryter ner eller hämnar tillväxten av mjölksyrebakterier
  • 20 gram havssalt, saltet ska utgöra ungefär 2 % av mängden vitkål som används
  • 3 matskedar balsamvinäger

Gör såhär:

  1. Dela vitkålen i fyra klyftor och avlägsna ”stammen” på vitkålen genom att skära bort den
  2. Strimla sedan vitkålen i små och fina bitar. Här kan det vara bra att använda en maskin som kan strimla eller ett rivjärn
  3. Nu börjar den tyngre delen av processen. Tvätta händerna och lägg kålen i en bunke och tillsätt allt salt. Pressa och knåda nu vitkålen så att den vätskar sig lite
  4. Lägg över vitkålen i en glasburk som är förslutbar och pressa kålen så att den vätskar sig lite till. Det är bra om vätskan täcker vitkålen, annars tillsätt saltlager (0,5 liter vatten blandat med 10 gram salt)
  5. Förslut glasburken med vitkålen i och låt stå i minst en vecka i mörker och rumstemperatur
  6. När burken med vitkål stått i minst en vecka så kan du ställa in den i kylen och låta den stå där ett par dagar, sedan kan du äta den