Som snacks så kan naturella nötter och olika fröer vara ett superbra alternativ. Mandlar till exempel påstås av en del vara en ”candidadödare”. Det är dock viktigt att blötlägga nötterna eller fröerna innan man äter dem. Anledningarna till det är många. Om nötterna eller fröerna inte blötläggs så har kroppen svårt att ta upp näringsämnena som finns i nötterna. Själva blötläggningsprocessen är enkel men man behöver ha framförhållning tidsmässigt.

Ett tips är att göra detta med en ganska så stor mängd nötter samtidigt för att spara tid och fylla upp ugnen.

Blötläggningsprocessen steg för steg

  1. Skölj nötterna i vatten, vattnet kommer bli lite brunfärgat och lite smuts och annat kommer åka med.
  2. Lägg de sköljda nötterna i en burk med vatten. Vattnet ska täcka nötterna.
  3. Tillsätt lite salt och lägg ett lock eller en filt över burken, den ska inte förslutas helt.
  4. Byt ut vattnet någon gång under processen.
  5. Häll av vattnet med nötterna i ett durkslag och skölj med vatten.
  6. Lägg nötterna i ugnen på en 40-60ºc i 3-4 timmar, tills nötterna är helt torra.

Blötläggningstid

Beroende på vilka nötter och fröer du har lagt i blöt så ska de ligga olika länge. Det är cirkatider som presenteras nedan.

  • Cashewnöt 2 timmar
  • Solrosfrö 2 timmar
  • Valnöt 4 timmar
  • Pekannöt 4 – 6 timmar
  • Hasselnöt 4 – 6 timmar
  • Pumpafrö 5 – 6 timmar
  • Sesamfrö 8 timmar
  • Linfrö 8 timmar
  • Mandel 8 – 12 timmar