Genom att äta i enlighet med Candida-dieten så reducerar du mängden Candida-svamp i din kropp, vilket bättrar på ditt allmänna mående inom några veckor/månader om det är så att du lidit av överväxt av Candida i kroppen.

För att påskynda denna process och bygga upp en bra tarmflora och balans i magen så kan det vara bra att ta probiotikatillskott. Eftersom vi har gjort en sådan stor förändring av vår kost det senaste året så är det svårt att koppla exakt vad det är som gör att vi mår så mycket bättre idag, troligtvis är det den totala omställningen av kost som har gjort det mesta. Men var och en av förändringarna har troligen spelat in.Det vill säga utslutandet av socker, stärkelse och gluten, det ökade grönsaksintaget, den periodiska fastan, tillskott av probiotika och så vidare. Detta har alltså sammantaget gjort att vi mår bättre och har blivit av med oräkneliga symptom som vi varit en del av vår vardag allt för länge. Läs mer om det här.

Men det är alltså svårt att peka ut någon enskild förändring som ensam har gjort någon enorm skillnad och detta gäller alltså även probiotika. Men vi har och och tar fortfarande probiotika kontinuerligt. Vi har provat en rad olika olika slags probiotika och ”märken”. På bilden är det probiotika från ”Garden of life” som har ett bra renommé samt ett kostilskott vid namn ”Fungal defense” som alltså är massa örter i koncentrerad form.

Vad du ska leta efter!
När du letar efter probiotika så ska du försöka köpa sådana som innehåller många olika bakteriestammar (över 10 stycken) och olika bakteriekulturer (över 10 miljarder).

Saccharomyces boulardii 
Bakteriekulturen/svampen Saccharomyces boulardii är populärt bland personer som vill bli av med sin överväxt av Candida. Flera studier påvisar att Saccharomyces boulardii hämnar överväxt av svamp och att det tillsammans med en bra kost kommer reducera Candida. Det är därför en stark rekommendation från vår sida att du om du vill använda dig av probiotika försöer få i dig Saccharomyces boulardii.

Olika typer av Lactobacillus
Förbättrar tarmfloran och immunsystemet samt dödar patogener och bekämpar svamp såsom Candida. Finns oräkneligt många olika typer av Lactobacillus.

Olika typer av Bifidobacterium
Hjälper kroppen att återställa tarmfloran. Reducerar IBS och förebygger diarré. Ger dig helt enkelt en nödvändig mängd goda bakterier i magen.

Ta probiotikan när du du ätit!
Genom att ta probiotikan när du ätit så ökar mängen probiotika som överlever ner i din mage genom att pH- värdet i din mage är högre precis när du ätit. Magsaften tar helt enkelt död på en mindre mängd probiotika om den tas efter att du ätit. Att äta fett ökar ytterligare mängden probiotika-bakterier som överlever.