Läckande tarm
Om du lider av en överväxt av Candida är det inte osannolikt att du också har problem med det som kallas läckande tarm, håligheter i tarm-barriären. Genom dessa håligheter oönskade ämnen in i vårt blodomlopp, vilket kan leda till autoimmuna reaktioner.

För att läka en läckande tarm så är det viktigt att få i sig den kost som stimulerar en uppbyggnad av tarm-barriären. Om du går på Candida-dieten så bekämpar du överväxten av Candida på ett effektivt sätt och får dessutom i dig långt mycket mindre av den mat som inte är bra för en person som lider av läckande tarm.  Här följer ett par exempel på livsmedel och kosttillskott som bidrar till återuppbyggnaden av tarmen är:

Bone broth
Förmodligen det billigaste och kanske bästa sättet att läka din läckande tarm. Bone broth innehåller det magen behöver för att bygga upp sig själv. Dessutom är det förhållandevis billigt. Benmärg går att hitta i välsorterade matvarubutiker.

L- Glutamin
Finns naturligt främst i olika former av kött. Ett ganska så billigt sådant. För att få de mängder som krävs för att läka en läckande tarm så är det bäst att få i sig i form av kosttillskott. L-glutamin har en erkänd förmåga att bygga upp tarmbarriären och muskelvävnad vilket gör att kosttillskottet användas av många inom fitness- och bodybuilding-världen.

Kollagen
Precis som för L-glutamin så går det att få tag på i form av ett kosttillskott. Finns naturligt i skinn exempelvis, skinn som många idag undviker att äta. Hur många pillar exempelvis inte bort skinnet på kycklingen eller fjällen på fisken? Skinnet har varit en naturlig del av människans diet under mänsklighetens början, precis som benbuljongssoppa. Idag kan vi välja att enbart äta kyckling- eller laxfilén vilket gör att vi inte får i oss en del av de näringsämnen vi behöver.