Cirka 70% av huden består av kollagen, kollagen finns även i våra leder, vårt brosk, naglar och hår. Så vill du bättra på din hud, hår och naglar så kan det vara vettigt att försöka få i sig mer kollagen. Faktum är att vi inte får i oss speciellt mycket kollagen med vår moderna kost. Vi äter exempelvis sällan skinnet på djuren och många äter en mindre mängd grönsaker än vad som rekommomenderas.

Men den främsta anledningen till att jag som lider av Candida äter kollagen är att den bidrar till att läka tarmen. Kollagen finns att köpa i pulverform, men finns naturligt i exempelvis fisk- och kycklingskinn. Kroppen skapar själv också kollagen, men mängden den skapar minskar i takt med att vi åldras. Det finns livsmedel som hjälper kroppen att skapa kollagen naturligt. Exempel på sådana som ingår i Candida-dieten är citron och gröna grönsaker. Men det finns alltså även att köpa i form av kosttillskott.

Personligen har jag märkt förbättringar på huden i takt med att jag ökat mitt kollagenintag. Är tarmarna hela och friska så minskar ofta mängden acne på kroppen, kanske framförallt acnen kring munnen och hakan som sägs vara ett tecken på en mage i obalans. Utöver en bättre hy så har jag även  mitt hår fått en helt annan lyster och växer numera väldigt snabbt.