När man påbörjar Candida-dieten så lämnar man en gammal livsstil och gamla vanor. Det är inget snack om att uppoffringarna är många, men vi som har gått på dieten i snart ett år kan med gott samvete säga att det är värt det!

Den kanske jobbigaste uppoffringen för många är att sluta dricka kaffe, och det är inte alla som helt och hållet slutar dricka kaffe även om de anser sig gå på Candida-dieten. Vi är två stycken som står bakom texterna som skrivs på den här hemsidan och en av oss har mer eller mindre slutat dricka kaffe medans den andre dricker mindre än tidigare, med mindre kaffe menas i det här fallet att personen vanligtvis dricker en kopp om dagen.  

Kaffe är omtvistat när det gäller Candida, kanske för att det betyder så mycket för oss och för att det är en social grej, för att inte nämna att många använder det för att dölja symptom som ”brain fog”, trötthet med mera. Du känner säker igen dig. Men i takt med att du följt dieten så blir anledningen till att dricka kaffe tillslut bara "för att det är gott". Kaffet behövs inte för att väcka kroppen eller för att roda bot på huvudvärk med mera.

Anledningen till att kaffe är omtvistat beror på att många kaffesorter innehåller mögelgifter. Mögel göder Candida och kaffe irriterar magsäcken/tarmen, och framförallt det som kallas "gut line", tarmväggen. Just magsäcken och dess bärriär är mycket svag i många fall om man lider av för mycket Candida vilket gör att kaffet kan göra att du upplever en läckande tarm exempelvis samtidigt som Candidan göds. Kaffe kan även bidra till blodsockertoppar och stressa kroppen vilket även det stärker Candidan. 
 
Det finns en kaffesort som heter bulletproof som inte ska innehålla några mögelgifter vilket om så är fallet kanske kan vara värt att pröva för den som verkligen vill dricka kaffe. Dessa böner är dock ganska så mycket dyrare än vanligt kaffe och det är inget vi har testat att dricka.