För att reducera Candida-överväxt så måste man vara strikt med vad man äter, framförallt de inledande veckorna eller månaderna, lite beroende på hur omfattande ens Candida-överväxt är. Man ska helt utesluta socker, gluten, de flesta mejeriprodukter och alkohol. De nämnda livsmedel-kategorierna är svårhanterliga för kroppens mage och tarm och göder Candida.   

Därför ska följande livsmedel uteslutas i högsta möjliga mån, presenterade i inbördes ordning:

  • Antibiotika: Ta inte antibiotika såvida det inte är aboslut nödvändigt!
  • Alkohol och sockrade drycker: Öl, vin, energidrycker, läsk med mera.
  • Godis och konstgjorda sötningsmedel: Kommentarer överflödiga!
  • Frukt innehållandes mycket socker: Som dadlar, bananer, russin, mango och så vidare.
  • Ris och spannmål innehållandes gluten: Vete, korn och råg exempelvis. Stör tarmarna och matsmältningsprocessen samtidigt som det göder Candidan.
  • Halvfabrikat: Färdigmat och mattillbehör som ketchup, såser med mera med långa innehållsförteckningar och dolt socker: Kort sagt laga din egen mat!
  • Raffinerade oljor: Sojaolja, solrosolja och margarin.
  • Processat kött: Kött med långa innehållsförteckningar och kött från djur som är uppväxta på spannmål innehållandes gluten eller som fått stora doser antibiotika.
  • Mejeriprodukter: Ost, mjölk och grädde.
  • Processade nötter och frö med ett högt innehåll av det som kallas “mold”: Exempel är på sådana är jord-, cashew-, pecan- pistage-nötter. Nötter med innehållsförteckning ska undvikas.
  • Grönsaker innehållandes mycket stärkelse: Framförallt potatis, stärkelsen omvandlas nämligen till socker i kroppen. Detta innebär även att chips inte ska ätas.